Serviciul Român de Informații (SRI) precizează că a cooperat strâns cu procurorul militar care se ocupă de cazul în care foști angajați ai SRI Timișoara sunt acuzați de omor, caz unic în istoria instituției.
„Cu referire la cazul unor foști angajați ai Serviciului Român de Informații trimiși în judecată decătre Parchetul Militar pentru fapte legate de exercitarea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu, aducem la cunoștința opiniei publice următoarele: în data de 27.10.2011, persoane neautorizate au intrat prin efracție într-un obiectiv, supus unor norme și restricții de acces, al Serviciului Român de Informații din Timișoara, fiind surprinși în curtea imobilului de către personalul însărcitat cu paza și protecția obiectivului, în timp ce încercau să sustragă materiale. În acest context, foste cadre ale Serviciului, trei soldați gradați voluntari și un ofițer, au acționat, în mod abuziv, asupra persoanelor depistate în interiorul obiectivului militar, cu depășirea nejustificată a limitelor de reacție prevăzute de normele interne ce reglementează astfel de situații, în contradicție flagrantă cu conduita stabilită de legile și regulamentele militare și valorile Serviciului Român de Informații”, se arată într-un comunicat al SRI remis, sâmbătă, agenției MEDIAFAX.
Conform sursei citate, în legătură cu acest caz, conducerea SRI „a acționat cu promptitudine și transparență, în spiritul și litera legii, dispunând conform
procedurilor interne constituirea unei comisii speciale de verificare cu privire la eveniment”.
„Rezultatele investigațiilor complexe realizate au avut o contribuție semnificativă în cadrul urmăririi penale instrumentate de procurorul militar însărcinat cu soluționarea cauzei, cu care s-a cooperat strâns pe tot parcursul anchetei. În paralel, au fost dispuse o serie de măsuri legale conform regulamentelor interne pentru sancționarea drastică a celor implicați și de natură să evite pe viitor astfel de incidente la nivelul întregului Serviciu”, se mai arată în comunicat.
SRI menționează că, pentru a nu interfera cu procedurile judiciare aflate în desfășurare și a nu afecta în niciun fel bunul mers al justiției, pe tot parcursul investigației și judecării cauzei, instituția a respectat și va respecta, conform legii, restricțiile referitoare la comunicarea de date din dosarul penal, care are ca obiect acest eveniment „cu caracter de unicitate la nivelul Serviciului”.
„Serviciul Român de Informații își exprimă regretul față situația creată și își reafirmă intransigența față orice abuz și nerespectare a legilor și regulamentelor, a
normelor de deontologie profesională de către proprii angajați, considerând o prioritate menținerea stării de legalitate a activităților realizate la nivelul instituției. Considerăm cu tărie că protejarea valorilor democratice, asigurarea respectării drepturilor și libertăților cetățenilor, apărarea statului de drept reprezintă misiuni fundamentale ale Serviciului Român de Informații, ce trebuie realizate cu respectarea strictă a legalității în toate activitățile și de către toți angajații
instituției noastre”, se mai arată în comunicat.
Trei foști angajați ai SRI Timiș și un superior al acestora sunt judecați pentru lovituri cauzatoare de moarte și purtare abuzivă, de Tribunalul Militar Timișoara, după ce superiorul le-ar fi ordonat celor trei să bată trei persoane care vroiau să fure fier vechi din curtea instituției, una murind.
Prim-procurorul Parchetului Militar Timișoara, Radu Ilina, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că dosarul a patru foști angajați ai SRI va fi judecat la Tribunalul Militar Timișoara, primul termen fiind stabilit pentru 29 noiembrie.
Potrivit prim-procurorului, dosarul a fost instrumentat de Parchetul Militar Timișoara, fiind deschis în luna octombrie 2011, după ce trei angajați ai SRI ar fi omorât în bătaie, la comanda unui superior, un bărbat intrat în curtea instituției cu scopul de a fura fier vechi.
Avocatul a doi dintre foștii angajați ai SRI Timiș implicați în acest caz, Călin Stăiculescu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că cei patru inculpați sunt judecați în libertate pentru lovituri cauzatoare de moarte și purtare abuzivă.
„Dosarul se află în curs de cercetare la un judecător al Tribunalului Militar Timișoara, având ca prim termen de judecată data de 29 noiembrie 2012. Cei trei angajați ai SRI, Lucian Gurlui, Bogdan Ioan Ghiță și Deian Giurgev, au ascultat ordinul superiorului lor, locotenent colonelul în rezervă Camelia Maria Toman. Ea a dat ordin celor trei să bată trei persoane intrate în curtea SRI cu scopul de a sustrage fier vechi. În urma acestei altercații, una dintre cele trei persoane a decedat, celelalte două suferind doar răni ușoare”, a declarat avocatul.
Dosarul a fost instrumentat de Parchetul Tribunalului Timișoara, apoi a fost preluat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, fiind instrumentat din nou, de această dată de Secția Parchetelor Militare. Această instituție a decis retrimiterea dosarului la Timișoara pentru a fi judecat la Tribunalul Militar.
Potrivit avocatului Călin Stăiculescu, inculpații riscă până la 15 ani de închisoare în acest caz.
Avocatul Călin Stăiculescu a explicat că atât cei trei angajați ai SRI, cât și superiorul lor au fost trecuți în rezervă, până la finalizarea procesului.
„Conform legilor, se dispune trecerea în rezervă în cazul în care angajați ai unei instituții cum este SRI sunt anchetați”, a explicat Stăiculescu.